Cursusgezondgewicht.nl
Vraag en antwoord - les 3
De eiwitten
Wat zijn enzymen?
Enzymen helpen bij de stofwisseling, zonder zelf te veranderen.
Welke enzymen mbt de spijsvertering ken je?
Protease (katalyseren de afbraak van eiwitten), lipase (helpen bij het verteren van vetten in de darmen), amylase (deze zit in ons speeksel en de dunne darm, en zet zetmeel om in suikers) en maltase (deze breekt maltose af tot glucose)
Wat zijn de functies van eiwitten?
De eiwitten die wij uit onze voeding halen dienen als transportmiddel, bouwstof en als brandstof.
Waaruit zijn eiwitten opgebouwd?
Eiwitten zijn opgebouwd uit peptiden. Dit zijn ketens van tussen de 10 en 100 aminozuren.
Hoe lang duurt het voordat eiwitten zijn opgenomen in het bloed?
Het duurt 1,5 tot 2 uur na een maaltijd, voordat alle aminozuren en eiwitten zijn opgenomen in het bloed
Uit hoeveel % aan eiwitten bestaat ons lichaam ongeveer?
Ons lichaam bestaat voor ongeveer 19% uit eiwitten.
Op welke 2 manieren kunnen we eiwitten onderscheiden??
We kunnen eiwitten onderscheiden in dierlijke en plantaardige eiwitten. Dierlijke eiwitten komen het meest overeen met die van de mens dan plantaardige. Soja en tofu komen van de plantaardige eiwitten het meest overeen met die van ons.
Hoeveel eiwitten wordt aanbevolen per dag te nuttigen?
De algemene aanbeveling is om 0,8 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht per dag te nuttigen.
Welk belangrijk eiwit wordt er in de maagwand geproduceerd?
In de cellen van de maagwand wordt de intrinsieke factor geproduceerd. Dit is een eiwit dat aan vitamine B12 wordt gekoppeld, zodat deze kan worden opgenomen.
Hoe snel kunnen aminozuren beschikbaar zijn?
Aminozuren kunnen al binnen ongeveer 40 minuten beschikbaar zijn om spieren op te bouwen.
Hoe kunnen we de aminozuren indelen?
We kunnen deze verdelen in essentiële, niet essentiële en semi essentiële aminozuren (bij sommige ziekten, kan het lichaam er dan niet genoeg van maken).
Hoe wordt de kwaliteit van eiwit bepaald?
De kwaliteit van eiwit wordt bepaald door het gehalte aan essentiële aminozuren.
Waar zitten de meest complete eiwitten in?
Deze zijn meestal van dierlijke afkomst. De meest complete eiwitten zitten dus in kip, vis, vlees, gevogelte, ei, melk, kaas ed.
Waarom gebruiken veel sporters en mensen die op dieet zijn eiwitpoeders?
Om spierafbraak of een eiwittekort tegen te gaan.
Wat is wei eiwit?
Wei-eiwit is een compleet eiwit en is het vochtige gedeelte wat achter blijft bij de productie van kaas. Caseïne is het andere deel dat overblijft en is dikker dan wei.
Caseïne is zeer geschikt om voor het slapen gaan in te nemen. Waarom?
Caseïne eiwitten worden langzaam verteerd en opgenomen. Dit komt doordat caseïne samenklontert in de maag.
Wat zijn andere voordelen van caseïne?
Doordat caseïne samenklontert moet je lichaam hard werken om deze af te breken, waardoor je meer calorieën verbrandt en dus het metabolisme verhoogt. Ook zorgt caseïne voor een verzadigd gevoel.
Advertentie