Cursusgezondgewicht.nl

Vraag en antwoord - les 12

Overzicht deel 1

Welke spijsverteringsorganen zijn er?

De mond, de slokdarm, de maag, de twaalfvingerige darm, de lever, de alvleesklier, de dunne darm, de galblaas en de dikke darm.

Wat is amylase?

Amylase zit in ons speeksel. Deze is in staat om koolhydraten af te breken tot simpele suikers (glucose), en blijft werken tot aan de maag.

Wat is Lipase?

Lipase (uit het slijmvlies van de maag) is in staat om vetbolletjes af te breken tot zuren en glyceriden (kleine vetmoleculen).

Wat is pepsine?

Pepsine breekt eiwitten af. Dit begint in de maag. In de dunne darm worden de eiwitten nog verder afgebroken.

Hoe lang duurt de spijsvertering?

De gehele spijsvertering tot en met de uitscheiding via de anus duurt 24 tot 48 uur.

Hoe lang duurt het voordat de maag weer leeg is?

Na een maaltijd duurt het 2,5 tot 3 uur voordat de maag weer leeg is. Dit kan na vetrijk voedsel wel 2 uur langer duren.

Welk belangrijk eiwit wordt er in de maagwand geproduceerd?

In de cellen van de maagwand wordt de intrinsieke factor geproduceerd. Dit is een eiwit dat aan vitamine B12 wordt gekoppeld, zodat deze kan worden opgenomen.

Wat gebeurt er in de twaalfvingerige darm?

In de twaalfvingerige darm (bovenste gedeelte van de dunne darm), wordt de zure brij uit de maag, vermengd met vloeistof uit de galblaas en sappen uit de alvleesklier. Hierdoor kunnen de voedingsstoffen verder worden afgebroken.

Welke belangrijke hormonen worden in de alvleesklier gemaakt?

Insuline en glucagon (kunnen op elk gewenst moment aan het bloed worden afgegeven). Insuline verlaagt de bloedsuikerspiegel en glucagon verhoogt deze.

Wat zijn de functies van de lever?

Het omzetten van eiwitten, koolhydraten en vetten (in vormen die bruikbaar zijn voor ons lichaam), het opslaan van glycogeen, het maken van gal en het afbreken van giftige stoffen.

Wat is glycogeen?

Glycogeen is een x aantal glucose deeltjes bij elkaar. Wanneer er te weinig glucose in het lichaam aanwezig is, wordt glycogeen weer afgebroken tot glucose.

Waar wordt glycogeen vooral opgeslagen?

Dit gebeurt vooral in de lever en de spieren. Gemiddeld kan er in de lever +/- 125 gram, en in de totale spiermassa +/- 250 gram aan glycogeen worden opgeslagen. De voorraad aan glycogeen staat gelijk aan ongeveer 1,5 uur sporten.

Hoe snel worden koolhydraten opgenomen in het bloed?

Koolhydraten worden binnen twintig tot negentig minuten in het bloed opgenomen in de vorm van glucose.

Kunnen koolhydraten worden opgeslagen als lichaamsvet?

Ja, als de glucose in het bloed niet wordt verbruikt, wordt deze opgeslagen in de spieren en de lever. Wanneer deze vol zitten, wordt de glucose omgezet naar lichaamsvet.

Hoe lang duurt het voordat het bloedgehalte stijgt na het eten van koolhydraten??

Na tussen de 15 en 20 minuten. Dit gaat door tot ongeveer 1 tot 2 uur na de maaltijd. Daarna neemt het gehalte aan glucose weer af. De laagste waarden worden ongeveer 3 uur na de maaltijd bereikt.

Wat is diabetes?

Als er voldoende insuline wordt aangemaakt, maar de cellen in het lichaam onvoldoende reageren op insuline, of de alvleesklier maakt te weinig tot geen insuline, spreekt men van diabetes.

Welke enzymen mbt de spijsvertering ken je?

Protease (katalyseren de afbraak van eiwitten), lipase (helpen bij het verteren van vetten in de darmen), amylase (deze zit in ons speeksel en de dunne darm, en zet zetmeel om in suikers) en maltase (deze breekt maltose af tot glucose)

Hoe zijn eiwitten opgebouwd?

Eiwitten zijn opgebouwd uit peptiden. Dit zijn ketens van tussen de 10 en 100 aminozuren.

Hoe lang duurt het voordat eiwitten zijn opgenomen in het bloed?

Het duurt 1,5 tot 2 uur na een maaltijd, voordat alle aminozuren en eiwitten zijn opgenomen in het bloed

Uit hoeveel % aan eiwitten bestaat ons lichaam ongeveer?

Ons lichaam bestaat voor ongeveer 19% uit eiwitten.

Hoeveel eiwitten wordt aanbevolen per dag te nuttigen?

De algemene aanbeveling is om 0,8 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht per dag te nuttigen.

Waar zitten de meest complete eiwitten in?

Deze zijn meestal van dierlijke afkomst. De meest complete eiwitten zitten dus in kip, vis, vlees, gevogelte, ei, melk, kaas ed.

Welke zijn de in vet oplosbare vitaminen?

Deze zijn de vitaminen A, D, E en K.

Wat is een positief punt van vet bij het afvallen?

Vet geeft niet alleen veel energie, maar ook een verzadigd gevoel.

Hoe lang duurt het voordat vetzuren zijn opgelost nadat je iets gegeten hebt??

Voor vetten geldt dat de eerste vetzuren één uur na het eten in het bloedbaan terechtkomen.

Hoe lang duurt het voordat al het vet verwerkt is nadat je gegeten hebt?

Binnen drie uur is al het genuttigde vet verwerkt (ook omgezet naar lichaamsvet).

Waarom kan vet relatief snel omgezet worden in lichaamsvet.?

Omdat vet is geen primaire energiebron (zoals koolhydraten) is.

Kan vet zomaar via het bloed vervoerd worden?

Nee, vet is niet in water oplosbaar. Vet moet eerst aan lipoproteïne (een eiwit) gekoppeld worden.

In welke producten zit vooral verzadigde vet?

Verzadigde vetten zitten vooral in dierlijke producten als frikandellen, shoarma, hamburgers, slavinken, worst, roomboter, volle melk, ijs, room, bak- en braadvetten, margarines, 48+ kaas, melkchocolade en saucijzenbroodjes. Verzadigd vet zit ook in producten als kokos- en palmolie en gebak ed.

Wat is de aanbeveling over verzadigd vet qua dagelijkse inname?

Het advies is om maximaal 10% van je dagelijkse calorieën uit verzadigd vet te halen. Voor een gemiddelde vrouw komt dat neer op 20 gram verzadigd vet per dag en voor een gemiddelde man is dit maximaal 25 gram.

Welke combinatie geeft de slechtste voeding?

Verzadigde vetten zijn samen met de enkelvoudige koolhydraten de zogenaamde dikmakers. Dit samen met transvetten geeft een recept voor zeer slechte voeding!

In welke producten zitten vooral onverzadigde vetten?

Deze zitten in producten als; noten, pinda's, zaden, vette vis, vloeibare bak & braad producten, halvarine en avocado.

Waar zitten vooral omega-3 vetzuren in?

Omega-3 vetzuren zitten vooral in vette vis. Het wordt daarom aangeraden om tenminste 1 keer per week vis te eten, het liefst een vette.

Leveren vitamines en mineralen energie?

Nee, vitamines en mineralen leveren geen energie.

Waar zitten de meeste vitaminen en mineralen in?

De meeste vitamines en mineralen zitten in groente en fruit

Wat zijn antioxidanten?

Een antioxidant is een verzamelnaam voor stoffen die ons beschermen tegen de vrije radicalen.

Welke vitaminen zijn in vet oplosbaar?

De in vet oplosbare vitamines zijn vitamine A, D, E en K.

In wat voor producten zitten de in vet oplosbare vitamines vooral?

Deze komen vooral voor in voedingsvetten zoals smeer- en bereidingsvetten, vis, vlees, noten, melk en melkproducten.

Waarom hebben veganisten vaak een vitamine B12 tekort?

Omdat vitamine B12 alleen voor komt in dierlijke producten.

Hoeveel kcal heeft een vrouw gemiddeld nodig per dag?

Gemiddeld 2000 kcal. Dit ligt aan meerdere factoren.

Hoeveel kcal heeft een man gemiddeld nodig per dag?

Gemiddeld 2500 kcal. Dit ligt aan meerdere factoren.

Wat zijn energieprocenten?

Dit is het aandeel wat een voedingsstof levert in verhouding met de dagelijkse behoefte.

Wat wordt er met de energetische waarde bedoeld?

Met de energetische waarde wordt de hoeveelheid energie dat een product levert bedoeld, en wordt aangeduid in kcal of kJ.

Hoeveel kcal is een halve kilo lichaamsvet?

Een halve kilo lichaamsvet staat gelijk aan 3500 kcal.

Hoeveel kcal leveren 1 gram eiwitten?

Eiwitten leveren 4 kcal (17 kJ) per gram.

Hoeveel kcal leveren 1 gram koolhydraten?

Koolhydraten leveren 4 kcal (17 kJ) per gram.

Hoeveel kcal levert 1 gram vet?

1 Gram vet levert 9 kcal (38 kJ).

Hoeveel kcal levert 1 gram alcohol?

Alcohol levert 7 kcal (29 kJ) per gram.

Wat wordt verstaan onder de energiebehoefte?

De energiebehoefte geeft aan hoeveel calorieën je nodig hebt om in balans te blijven. Hierbij neemt het lichaamsgewicht niet af maar ook niet toe.

Wat is de BMR?

Het basaal metabolisme staat voor het energieverbruik in rust.

Wat verstaan we onder de PAL waarde?

Daaronder verstaan we de intensiteit van een activiteit.

Wat verstaan we onder een negatieve energiebalans?

Als het lichaam meer energie verbruikt dan dat er binnen komt, wordt er over een negatieve energiebalans gesproken. De betreffende persoon zal hierbij vetreserves aanspreken en afvallen.

Wat verstaan we onder een positieve energiebalans?

Als er bij een persoon meer energie binnenkomt dan uitgaat, wordt er over een positieve energiebalans gesproken. Het lichaam zal deze overtollige energie opslaan als lichaamsvet.

Hoe snel kan ons lichaam niet verbruikte energie omzetten naar lichaamsvet?

Ons lichaam kan de energie uit voedsel binnen drie uur omzetten naar lichaamsvet.

Wat verstaan we onder de stofwisseling?

Met de stofwisseling (metabolisme) wordt bedoeld het tijdstip dat voedingsstoffen de cel ingaan, tot het tijdstip waarop zij het lichaam weer verlaten. Dus het geheel van processen dat plaatsvindt in cellen van organismen.

Wat is het verschil tussen de stofwisseling en de spijsvertering?

De stofwisseling vindt 24 uur per dag plaats in elke cel van je lichaam, en de spijsvertering vindt plaats in het spijsverteringskanaal wanneer we wat gegeten hebben.

Welk positief effect komt er tijdens de stofwisseling vrij?

De stofwisseling is een verbrandingsproces, waarbij dus energie vrijkomt.

Wanneer is de stofwisseling het hoogst?

Als we druk bezig zijn (werken of sporten) is de stofwisseling het hoogst.

Wat verstaan we onder de grondstofwisselingl?

De grondstofwisseling is de minimale stofwisseling bij rust.

Wat is het verschil tussen een snelle en langzame stofwisseling?

Bij een snelle stofwisseling worden voedingsstoffen snel omgezet tot energie, en bij een langzame stofwisseling worden voedingsstoffen langzaam omgezet tot energie.

Hoe kan je je stofwisseling verhogen?

Een snellere stofwisseling kan oa. verkregen worden door meer te bewegen of te sporten. Er zijn ook nog supplementen verkrijgbaar om het metabolisme versnellen.

Wat verstaan we onder een voedingspatroon?

Een voedingspatroon is een combinatie van voedingsmiddelen die gewoonlijk in bepaalde hoeveelheden en verhoudingen worden geconsumeerd.

Hoe luidt de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van groente?

Het advies voor mensen vanaf 13 jaar is om elke dag 250 á 300 gram groente te eten.

Hoe luidt de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van fruit?

Het advies voor is om elke dag 200 á 250 gram fruit te eten (2 á 3 stuks).

Hoe luidt de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van oliƫn en vetten?

Voor volwassen vrouwen is het advies om elke dag 40 gram oliën en vetten binnen te krijgen en voor mannen is dit 65 gram.

Hoe luidt de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van vis?

et 1 á 2 keer per week het liefst een vette vis.

Hoe luidt de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van vlees?

Eet maximaal 500 gram vlees per week inclusief vleeswaren (waarvan maximaal 300 gram rood vlees).

Hoe luidt de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van ei?

Eet 2 á 3 eieren per week.

Hoe luidt de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van noten?

Eet elke dag ongeveer 15 gram aan ongezouten noten of notenpasta's.

Hoe luidt de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van zuivel?

Aan volwassenen worden 300-500 gram aan melk(producten) per dag geadviseerd.

Hoe luidt de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van brood, granen en aardappelen?

Vrouwen tussen de 18 en 50 jaar krijgen het advies om elke dag 4 tot 5 bruine of volkoren boterhammen te eten. Bij mannen is dit 6 tot 8 boterhammen. Eet daarnaast elke dag 4 tot 5 opscheplepels volkoren graanproducten zoals rijst of pasta, of 4-5 aardappelen.

Hoeveel vocht moeten we dagelijks drinken?

Volwassenen en kinderen vanaf 14 jaar krijgen het advies om elke dag tussen de 1,5 en 2 liter te drinken.

Waarom is een stuk fruit beter dan een vruchtensapje?

Bij een vruchtensapje krijg je minder voedingsstoffen binnen, maar wel de suikers, waardoor dit minder gezond is, dan wanneer je een heel stuk fruit eet. Bij de bereiding van vruchtensappen (bijvoorbeeld in de blender) gaan namelijk veel vitamines en vezels verloren.

Wat is er slecht aan snelle suikers?

Snelle suikers laten je bloedsuiker snel stijgen en daarna nog sneller dalen, met moeheid en nog meer zin in suiker als gevolg.

Welke suikers zijn het meest verraderlijk?

De toegevoegde suikers zijn de grootste boosdoeners wanneer het om suikers gaat.

Waarom zijn dranken met suiker slecht?

Bij dranken met suiker komt het suiker snel in het bloed terecht. Daarom zijn ze dus nog slechter als voedingswaren met suiker.

Welke vetten zijn de slechte vetten?

Verzadigde en transvetten zijn de zogenaamde slechte vetten.

Hoeveel % van je dagelijkse energiebehoefte mag uit vet bestaan?

Het advies is om minimaal 20% en maximaal 40% van je energiebehoefte uit vet te halen. Dit komt neer op ongeveer 80 gram vet per dag voor een vrouw en 100 gram vet voor een man.

En uit verzadigd vet?

Bij voorkeur haal je niet meer dan 10% van je energiebehoefte uit verzadigd vet. Dat is per dag maximaal 22 gram voor vrouwen en 28 gram voor mannen.

Waar kunnen we vet vlees of volle zuivelproducten beter voor vervangen?

Voor magere zuivel en mager vlees, deze bevatten aanzienlijk minder verzadigd vet.

Hoeveel is de aanbevolen zoutinname per dag?

De maximale hoeveelheid zoutinname staat op 6 gram per dag.

Welke zijn goede zoutvervangers?

Halvazout, magnesiumzout, kaliumzout en mineraalzout.

Wat is het verschil tussen volkoren en wit brood?

Volkorenbrood is gemaakt van de héle graankorrel. Bij wit brood is het buitenste gedeelte van de graankorrel verwijdert, en juist in dát deel zitten vezels en voedingsstoffen.

Wat is het algehele advies over brood en de dagelijkse hoeveelheid graanproducten?

Vrouwen tussen de 18 en 50 jaar krijgen het advies om elke dag 4 tot 5 bruine of volkoren boterhammen te eten. Voor mannen is dit 6 tot 8 boterhammen. Het wordt ook aanbevolen om daarnaast elke dag 4 tot 5 opscheplepels volkoren graanproducten of 4-5 aardappelen te eten.

Welke goede eigenschappen heeft brood?

Brood eten we vooral voor de goede koolhydraten, voedingsvezels, vitamines & mineralen en de eiwitten.

Welk broodsmeersel wordt aanbevolen?

Aanbevolen wordt om halvarine te gebruiken. Dit omdat deze van plantaardige oorsprong is, onverzadigde vetzuren en de vitamines A, D, E en K bevat.

Welke voedingsstoffen zitten er in kaas?

Kaas bevat vooral veel dierlijke eiwitten maar ook vetten. Hoe ouder de kaas, des te meer vet (vooral verzadigd) er in voorkomt. Ook zit er in kaas vitamine A / B12 / B2 en mineralen als selenium, fosfor, calcium, magnesium en zink.

Welke kazen worden het meest aanbevolen?

Vooral hüttenkäse (bevat veel minder vet en zout), maar ook jonge kazen met niet teveel zout, mozzarella en verse geitenkaas.

Wat geven de aanduidingen 10+, 20+, 30+, 40+,45+, 48+, 50+, 60+ op de verpakking aan?

Deze geven het vetgehalte aan.

Welke uitvoeringen zijn hierbij het meest gezond?

De volkoren uitvoering.

Welke rijst wordt het meest aanbevolen?

Zilvervliesrijst. Bij zilvervliesrijst wordt alleen het kaf verwijderd, terwijl bij witte rijst het kaf, het vlies en de kiemen worden verwijderd. Zilvervliesrijst bevat vezels en is een bron van koolhydraten, eiwitten, vitamines en mineralen.

Wat zijn de goede eigenschappen van vleeswaren?

Vlees is rijk aan de vitamines B1, B2, B6, B12 en de mineralen zink, ijzer, fosfor en seleen. In vlees zitten ook vooral volwaardige eiwitten.

Welke variant wordt het meest aanbevolen?

De magere variant.

Wat zijn de goede eigenschappen van vis?

Vis zit boordevol onverzadigde visvetzuren, vooral vette vis. Buiten de goede vetten en eiwitten om, bevat vis de vitamines A, D, B2, B6, B12 en de mineralen jodium, fosfor, selenium en ijzer.

Wat zijn de goede eigenschappen van peulvruchten?

Peulvruchten hebben dezelfde goede eigenschappen als groenten. Daar komt nog bij dat ze veel vezels, eiwitten en koolhydraten bevatten.

Welke goede voedingsstoffen bevatten eieren?

Eieren bevatten volwaardige eiwitten, goede vetten, de vitamines A, B2, B11, B12, D, E en mineralen.

Hoeveel eieren worden er wekelijks aanbevolen?

Er wordt aanbevolen om 2 á 3 eieren per week te nuttigen.

Welke goede voedingsstoffen zitten er in noten?

Noten bevatten een grote hoeveelheid aan eiwitten, goede vetten en voedingsvezels. Ook leveren noten belangrijke vitamines en mineralen.

Hoeveel noten wordt aanbevolen dagelijks te nuttigen.

Het advies is om 25 gram noten per dag te nuttigen (een klein handje vol). 1 Boterham met een notenpasta zonder zout of toegevoegde suiker, staat ook gelijk aan een handje noten.

Welke goede voedingsstoffen zitten er in melk en melkproducten?

Melk en melkproducten leveren eiwitten, vitaminen en mineralen. Melk levert ongeveer 60% van de dagelijkse inname van calcium en 40% van vitamine B12.

Welke varianten melk en melkproducten wordt aanbevolen?

Halfvolle en magere melk of melkproducten.

Hoeveel suiker zit er in vruchten en fruitsappen?

Dit kan oplopen tot tussen de 5 en 9 suikerklontjes per glas.

Wat zijn de goede eigenschappen van groenten?

Groenten bevatten veel vitamines en mineralen, bevatten veel voedingsvezels en leveren weinig kcal.

Welke voedingswaarden staan er bovenaan de voedingslijst?

Wat bovenaan staat zit het meest in het product, achteraan het minst. Hoe korter de ingrediëntenlijst, des te gezonder het product.

Wat zijn de schuilnamen van suiker?

Schuilnamen voor suiker zijn; sacharose (tafelsuiker), lactose (melksuiker), maltose (moutsuiker), glucose (druivensuiker) en fructose (fruitsuiker).

Wat is de Nutri-Score?

De Nutri-Score is een voedingskeuze logo dat bedoeld is om consumenten in een oogopslag te laten zien hoe gezond een product is.

Wat is het verkeerslicht logo?

Het verkeerslicht logo laat naast een indicatieve kleur, kwantitatief zien hoeveel suiker, zout of (verzadigd) vet het product bevat.

Wat is de Referentie-Inname (RI)?

De Referentie-Inname (RI) geeft aan hoeveel er van een bepaalde voedingsstof er in een product zit, weergegeven door middel van een percentage.

Advertentie