Cursus Gezond Gewicht

Vraag en antwoord - les 1

De spijsvertering

Wat verstaan we onder de spijsvertering?

Het afbreken van voedsel tot zeer kleine voedingsstoffen welke ons lichaam kan gebruiken.

Hoe komen wij aan onze energie?

Dit halen wij uit onze voeding, en komt vrij bij de verbranding van vetten, koolhydraten, eiwitten en alcohol in ons lichaam.

Wat verstaan we onder het spijsverteringskanaal?

Hieronder verstaan we het gehele kanaal in ons lichaam, waar de spijsvertering plaatsvindt.

Wat zijn de spijsverteringsorganen?

Dit zijn alle organen die betrokken zijn bij de spijsvertering, met elk hun eigen functie.

Wat is de taak van het spijsverteringskanaal?

Het spijsverteringskanaal heeft als taak het opnemen van voedsel, het vloeibaar maken van voedsel, het afbreken van ons voedsel tot zeer kleine deeltjes, het afgeven van deze zeer kleine deeltjes aan het bloed en het verwijderen van alle afvalstoffen uit ons lichaam.

Hoe lang duurt de spijsvertering?

De gehele spijsvertering vanf inname in de mond tot en met de uitscheiding via de anus, duurt 24 tot 48 uur.

Welke spijsverteringsorganen zijn er?

De mond, de slokdarm, de maag, de twaalfvingerige darm, de lever, de alvleesklier, de dunne darm, de galblaas en de dikke darm.

Wat is amylase?

Amylase zit in ons speeksel. Deze is in staat om koolhydraten af te breken tot simpele suikers (glucose), en blijft werken tot aan de maag.

Welke 3 functies heeft de maag?

Het kneden en fijnmalen van voedsel dat via de slokdarm de maag binnenkomt, het doden van bacteriën en het afbreken van eiwitten en vetten.

Welk belangrijk eiwit wordt er in de maagwand geproduceerd?

In de cellen van de maagwand wordt de intrinsieke factor geproduceerd. Dit is een eiwit dat aan vitamine B12 wordt gekoppeld, zodat deze kan worden opgenomen.

Wat is Lipase?

Lipase (uit het slijmvlies van de maag) is in staat om vetbolletjes af te breken tot zuren en glyceriden (kleine vetmoleculen).

Hoe lang duurt het voordat de maag weer leeg is?

Na een maaltijd duurt het 2,5 tot 3 uur voordat de maag weer leeg is. Dit kan na vetrijk voedsel wel 2 uur langer duren.

Waar wordt het meeste vet afgebroken?

In de twaalfvingerige darm (het bovenste gedeelte van de dunne darm).

Wat is de belangrijkste functie van de dunne darm?

De belangrijkste functie van de dunne darm is voedingsstoffen uit het voedsel opnemen en deze afgeven aan het bloed.

Wat zijn darmvlokken?

Dit zijn vingervormige uitstulpingen (op de dunne darmwand), waar de voedingsstoffen worden afgeven aan het bloed.

Waar ligt de kronkeldarm?

Het laatste deel van de dunne darm wordt de kronkeldarm genoemd. Daar wordt oa. de vitamine B12 opgenomen.

Wat gebeurt er in de twaalfvingerige darm?

In de twaalfvingerige darm (bovenste gedeelte van de dunne darm), wordt de zure brij uit de maag, vermengd met vloeistof uit de galblaas en sappen uit de alvleesklier. Hierdoor kunnen de voedingsstoffen verder worden afgebroken.

Waar wordt gal gemaakt?

Gal wordt in de lever geproduceerd, maar wordt opgeslagen en bewaard in de galblaas. Als vet voedsel de darm binnenkomt, wordt gal naar de twaalfvingerige darm geperst om het vet af te breken.

Welke belangrijke hormonen worden in de alvleesklier gemaakt?

Insuline en glucagon (kunnen op elk gewenst moment aan het bloed worden afgegeven). Insuline verlaagt de bloedsuikerspiegel en glucagon verhoogt deze.

Welke belangrijke enzymen worden in de alvleesklier gemaakt?

Lipase voor de afbraak van vetten, protease voor de afbraak van eiwitten en amylase voor de afbraak van koolhydraten.

Wat zijn de functies van de lever?

Het omzetten van eiwitten, koolhydraten en vetten (in vormen die bruikbaar zijn voor ons lichaam), het opslaan van glycogeen, het maken van gal en het afbreken van giftige stoffen.

Advertentie